A bírói rasszizmus ellen tiltakozó civilek üdvözlik az Országos Bírói Etikai Tanács állásfoglalását (képeslapküldő kampány)

Több mint 30 szervezet és volt kisebbségi ombudsmanok is tagjai annak a „Civilek a rasszizmus ellen” elnevezésű civil szerveződésnek, akik leveleikben együtt tiltakoztak a Gyulai Törvényszék bírójának súlyosan előítéletes, a cigányságot sértő, megbélyegző indoklása ellen, melyet az Új Magyar Gárda utódszervezetét legitimizáló ítéletéhez fűzött. Az aláírók üdvözlik az Országos Bírói Etikai Tanács (OBET) állásfoglalását, mely szerint a bírónő magatartása etikátlan volt.

 A tiltakozók 2014. április 30-án leveleket írtak az ítéletet hozó dr. Mucsi Erika bírónak, és munkáltatójának, a Gyulai Törvényszék elnökének, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének és az OBET elnökének annak érdekében, hogy ne születhessenek Magyarországon az alkotmányosság és az emberi jogok eszméjével ellentétes ítéletek, a kirekesztő bírói megnyilatkozás pedig ne maradhasson következmények nélkül.

 Az OBET június 2-án nyilvánosságra került május 26-i állásfoglalása megállapítja, hogy „Az a magatartás, hogy a bíró ítéletében saját véleményét, értékítéletét is kifejti, etikátlan.”

Az OBET továbbá hangsúlyozza: „A jogállamiságból következő alapvető elvárás, hogy a nemzeti, etnikai, faji, vagy vallási közösségekkel kapcsolatos, bármilyen formában megjelenő véleménynyilvánításnak meg kell felelnie az Alaptörvényben írt követelményeknek. A véleménynyilvánítás nem sértheti e közösségek méltóságát (…).”

 Az indoklás szerint a bíró „személyes erkölcsi vagy világnézeti felfogása, értékítélete, de akár a közvéleményben (…) kialakult előítéletekkel való esetleges azonosulása, mint „magánvéleménye” nem képezheti ítélkezésének, (…) az alapját, mert ezzel bírói függetlensége mellett a jogbiztonság alkotmányos követelménye is sérülne.”

 A Bírói Etikai Tanács szerint „ha a bírót ezek a körülmények az ítélkezési tevékenysége során befolyásolják, akkor eljárásból történő kizárást kell kezdeményeznie, vagy (…) a vele szemben munkáltatói jogkört gyakorlónak kell a szükséges intézkedéseket megtennie.”

 A civileknek írt válaszlevelében az OBH is a Gyulai Törvényszék illetékességére hivatkozott, ahogyan a fenti etikai tanácsi állásfoglalás is.  Ennek ellenére az ítélete indoklásában a romákat megbélyegző bíró és munkáltatója, a Gyulai Törvényszék elnöke 30 napja nem válaszolt a tiltakozó civilek levelére.

 Az aláírók közül többen képeslapküldő kampánnyal is sürgetik a Gyulai Törvényszék elnökét az intézkedésre, annak érdekében, hogy soron kívüli vizsgálatot folytasson a bíró alkalmatlanságának megállapítására. Több száz képeslapot kapott magánszemélyektől az etikátlanul ítélkező bírónő is „Roma vagyok nem életforma” és „SZÍNtiszta igazságszolgáltatást!” – üzenetekkel.

A képeslapküldő kampány mindaddig tart, amíg a Törvényszék megnyugtató választ nem ad az etikátlan bírói ítélkezés ügyében.

Az OBET állásfoglalása, a „Civilek a rasszizmus ellen” tiltakozó levelei a tiltakozó képeslapok, és további információkletölthetők:  http://cfcf.hu/hu/programjaink/a-ciganysag-nem-eletforma.html

 

Aláírók: Szécsi Magdolna, Amari Kris Cigány Szervezet, Jeney Orsolya, Amnesty International Magyarország, Szántó Diána, Artemisszió Alapítvány, Nun András, Autonómia Alapítvány, Dógi János, Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, Gosztonyi Géza, Budapesti Szociális Forrásközpont, Csóka Sándor, Civil Összefogás Egymásért Egyesület (Borsodbóta), Mohácsi Erzsébet, Ujlaky András, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF), Robert Kushen, Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC), Barna Zsuzsa, Európai Romákért Egyesület – Ónod, Lakatos Krisztián, Fejér Megyei Roma Reintegrációs Információs és Tanácsadó Egyesület, Darvas Ágnes, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Mocsonaki László, Háttér Társaság, Setét Jenő, Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat, Gulyás Márton, Krétakör, Erdélyi Tea, Labrisz Leszbikus Egyesület,Gányi Miklósné, Magyar Cigány Országos Hálózat Béke- és Jogvédő Egyesület, Juhász Borbála, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, László Johanna, Magyar Szegénységellenes Hálózat, Artner Szilvia, Mikes Vivien, Kovács Éva, Méltóságot Mindenkinek Mozgalom, Szőrös Irén, Mozaik Egyesület, Berki Judit, Szomora Szilárd, Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége, Oláh József, Pest Megyei Roma Szervezet, Szőke Judit, Polgár Alapítvány, Váradi Béla, Roma Magyar Baráti Társaság – Ózd, Mészáros Attila, Roma Mátrix Program,Daróczi Gábor, Romaversitas Alapítvány, Farkas Zsuzsa, Szegényeket Támogató Alap (SZETA) Egri Alapítványa,Szendrey Orsolya állampolgár, a tiltakozás kezdeményezője, A tiltakozást támogató két volt ombudsman: Dr. Kaltenbach Jenő PhD, és Kállai Ernő


altszoveg