4. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja

„Időt-álló leszbikusok”
4. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja
2009. október 5-10.
Filmvetítések a Művész moziban: október 5-9. 20h
Programok a Merlin Színházban: október 10. 12-04h

Negyedszerre rendezi meg a Labrisz Egyesület a Leszbikus Identitások Fesztiválját, amely idén közel egyhetes programfolyammá duzzadt. Október 5-9 között, esténként 20 órától a Művész mozi ad otthont magyar és külföldi leszbikus témájú játék- és dokumentumfilmeknek. A fesztivál idei szlogenje, az „Időt-álló leszbikusok” apropójából egyrészt az elmúlt másfél évtized leszbikus vonatkozású magyar filmjeit vetítjük: Szomjas György Csókkal és körömmel, Sólyom András Érzékek iskolája és Horváth Lili, idei filmszemlén debütált Napszúrás című filmjét, Péterfy Borival az egyik főszerepben. A külföldi palettáról pedig egy idei dokut ajánlunk az ötvenes években felnőtt osztrák leszbikusokról, orosz és amerikai rövidfilmeket, valamint az Oltalom című francia-olasz nagyjátékfilmet.

És az idei csemege, egy magyarországi premier: a rendszerváltás előtti hazai leszbikus életet bemutató dokumentumfilm, az Eltitkolt évek, Takács Mária rendezésében, október 9-én 20 órától a Chaplin teremben. A vetítést 22 órától beszélgetés követi a rendezővel és a szereplőkkel a szomszédos Café Undergroundban.

Október 10-én, szombaton déltől átköltözünk megszokott helyünkre, a Merlin Színházba, ahol idén is különböző témájú workshopok (orgazmus, vidéki szubkultúra), kerekasztal-beszélgetések (leszbikus magyar irodalomtörténet, leszbikusság és pszichológia, leszbikusok a magyar filmben), játékok, továbbá egy sokszínű és műfajú kiállítás vár minden érdeklődőt a délután folyamán. Aki elmulasztotta, megnézheti a héten vetített filmek közül a legnépszerűbbeket. Este szubkulturális zenekarok mutatkoznak be, végül pedig hatalmas buli zárja a fesztivált az Ösztrosokkal és a Chicken Exittel.

A fesztivált Péterfy Bori nyitja meg október 10-én, szombaton délben a Merlinben. 
Ekkor adjuk át az idei Lift-díjat is egy a leszbikus közösségért régóta munkálkodó személynek.

Idén is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a fesztivál mindenki számára nyitott, nemtől, kortól, szexuális orientációtól függetlenül (az esti buli kivételével, ahová csak nőket várunk). A buli kivételével minden szombati rendezvény ingyenesen látogatható.

Várjuk az időtálló leszbikusokat és időtálló barátaikat!

Program


altszoveg