A 2016-os LIFT-díjazott, Lovas Nagy Anna laudációja

A 2016-os LIFT-díjat egy olyan egykori önkéntesünk kapja, aki 1998-ban kapcsolódott be a melegmozgalomba.

Akkoriban a Meleg Háttér mellett, ahol a telefonos segélyvonalnál operátorként segítette a betelefonálókat, már a Labrisz is bontogatta szárnyait. Díjazottunk ragyogó ötleteivel, lelkes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület létrejöhessen. Neve ott szerepel az alapító tagok névsorában, lakása az egyesület első hivatalos székhelye volt. Részese, szervezője, egy ideig ügyvivője is volt az egyesületnek. Fontosnak tartotta, hogy az idősebb korosztály is megtalálja a maga társaságát.

Az 1998-as Pride-on szivárványszínű mézeskalácsaival, ötletes formáival színesítette az ott látható meleg jelképek palettáját.

A 2000-es évben elindult „Melegség és megismerés” iskolai program tevékeny részeseként ő is járt osztályfőnöki órák keretén belül beszélgetni a diákokkal a melegségről. Amikor a Parlamentben az egyik MIÉP-es képviselő felszólalt, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület tagjai szexturizmust folytatnak járva az ország középiskoláit, ő vállalta arccal az egyesület képviseletét a tévében, rádióban; nehéz vitaműsorokban vett részt, interjúkat adott, küzdött a meleg közösség igazáért.

Egy idő után visszavonult, de ha szükség volt rá, szívesen vállalt feladatokat a leszbikus közösségben. Konferált farsangon, anyagot varrt, Labrisz-kamiont díszített, vagy a Vis Major kávézó leszbikus programjainál bábáskodott, valamint a LIFT korábbi képzőművészeti kiállításain is bemutatta alkotásait.

Zártkörű lányok címmel évekig, a közelmúltig vezette a Tilos Rádió leszbikus műsorát.

Verazélet című 2011-es regénye a magyar nyelvű leszbikus irodalom fontos darabja.

Színes egyéniségével, aktivista lényével nagyban hozzájárult a leszbikus kultúra színesítéséhez és a közösség érdekvédelméhez.

A 2016-os LIFT-díjat Lovas Nagy Anna kapja. Gratulálunk!


altszoveg