Béres-Deák Rita, a 6. LIFT-díjazott laudációja

Elhangzott 2011. október 24-én a Művész moziban

„Abból, amit életünk folyamán teszünk, sose tudhatjuk, mi marad emlékezetes számunkra – vagy akár mások számára. Egy egészen hétköznapi tettünkkel is hatással lehetünk valakinek az életére” – idézet a hatodik LIFT-díjazottunk blogjából.

A Labrisz LIFT-díját, amelynek átadására most sor kerül, olyan aktivisták kapják, akik régóta dolgoztak/dolgoznak a meleg mozgalomban, nemcsak a Labrisz berkein belül, hanem azon kívül is sokat tesznek a leszbikus nőkért és meleg férfiakért. (Emlékeztetőül az eddigi díjazottak: Szabó Judit, Weiszgerber Ágota, Szabó Judit, Kis Márti, Sándor Bea.)

Nos, idén egy hét nyelven beszélő, állati jó nő mellett voksoltunk!!

Igen, állati jó.

Latin neve: Ailurus fulgens, kínaiul pedig így hívják: hsziungmao. A maga által választott magyar neve pedig: macskamedve.

Gyönyörű ez a díjazottunk!! Amint a képen is láthatjuk, testének felső fele fényes-sötét rozsdavörös, hátán aranysárga árnyalatú… A test alsó fele és a végtagok fényesfeketék, a combjának elülső és külső felén vízszintesen sötét, gesztenyevörös sáv húzódik.

Nemcsak egyszerűen szép, de igen különös, furcsa lény, mert, noha a ragadozók rendjébe tartozik, elsősorban növényi eredetű táplálékon él…

Azt is állítottam róla, hét nyelven beszél… Egészen komolyan, számszerűen így van!

Nem okoz számára gondot higgadt-hűvösen kezdeményezni, vagy elutasítani angolul, finnül, svédül, de jöhet szóba és szembe akár tüzesebb, déli, olasz, spanyol vagy portugál partner is, könnyedén boldogul vele. Így tehát, szinte bárhol járva a világban, hatékonyan képviseli LMBT ügyeinket (valamint építheti és erősítheti a Nemzetközi Meleg Macskamedve Mozgalmat). Soknyelvűségének köszönhetően, díjazottunk számtalan fesztiválfilm fordítója és szükség esetén szinkrontolmácsa is.

Ott volt segítő ötleteivel, támogatásával a Labrisz gyermekkorának éveiben, s hosszú évek óta, kitartóan koordinál a Háttérben és előtérben, irányít, segít, kooperál férfival és nővel, legyen szó kutatásról, lelki segélyről, ismeretterjesztésről vagy konferenciáról. Az iskolai Melegség és megismerés programnak pedig egyik nemzetközi népszerűsítője, valamint kezdetek óta a program segítője és rutinos, többnyelvű óratartója.

Bár, mint említettem, elsősorban növényi eredetű táplálékon él, húsevőket megszégyenítő energiája van, képes akár éjjel-nappal túrázni, úszni, félmaratont futni és táncolni.

Nemcsak fizikai fittségét és erőnlétét csodáljuk, Lift-díjasunk szellemi s lelki kihívásokkal is bátran szembenéz. Kulturális antropológiai kutatásai, publikációi jól ismertek az LMBT téma iránt érdeklődők körében.

Macskamedve, alias Szeleczki Zita művésznő sokszínű egyéniség! Nem fél szerepet vállalni a mozgalom propagandafilmjeiben, flashmobjaiban! Felejthetetlenül szexi nőnyulat alakított a Budapesti Leszbikus Filmbizottság első filmjének főszerepében (Mihez kezdjen egy fiatal leszbikus a nagyvárosban? címmel), de utcai, nyilvános melegcsók-akciókhoz is adja arcát, és legutóbb a Meleg Szemmel youtube sorozatban is feltűnt, mint romantikus szerelmes… Kíváncsian várjuk a folytatást…

Összefoglalva: választottunk az a ritka lény, aki képes egyszerre több helyen, több szerepben is úgy teljesíteni, hogy közben mindvégig megőrzi autentikus egyediségét, önmagát BDR-nek azaz: Béres-Deák Ritának!!

Köszönjük, Rita, a sok munkát, lelkesedést, küzdelmet! Mi számítunk rád a továbbiakban is!

Reméljük, hogy „fődíjunk”, a szivárványos Labrisz- topánka (amit csakis rád szabattunk) vissza-visszahoz majd hozzánk, s „aldíjunkat”, a narancsmacskát, KRISTÓF nevű LÁNYcicád is bizalommal fogadja.

Vigyázz magadra, Macskamedve – különösen értékes, és ezért veszélyeztetett is vagy!!

Jó tudni azt, hogy téged még a Természetvédelmi Világszövetség is az összes országban fokozott védelem alá helyezett.


altszoveg