II. LIFT Fesztivál: beszélgetés a szervezőkkel

A pride.hu kiküldött tudósítója a most felújított Merlin Színházban találkozott a LIFT szervezőivel és önkénteseivel, akik éppen a fesztivál programját egyeztették, az időpontokat és helyeket pontosítva.

Pride.hu: Miket szeretnétek a II. LIFT-tel megvalósítani, miben lesz ez más az elsőhöz képest, ami ugye 2 éve volt a Kultiplexben?

Anna: Változatlan az a szándékunk, hogy megmutassuk, láthatóvá tegyük magunkat, a leszbikus nőket egymás és a „külvilág” számára (amelynek persze mi is részei vagyunk), hogy kapcsolatokat teremtsünk és erősítsünk meg. Ehhez szolgálnak csatornaként, apropóként, katalizátorként a fesztivál eseményei – elsősorban a művészeteken (filmek, képek, zenék) keresztül, másrészt a műhelyek és beszélgetések segítségével. A leszbikus nők még mindig nagyrészt láthatatlanok a társadalomban, ennek ellensúlyozásához megerősítő lehet egy ilyenfajta női/leszbikus tér megmutatása, megteremtése, amihez a Merlin kisebb-nagyobb helyiségei ideális keretet adnak. A női terek színesítéséhez hozzájárulnak a fesztivál társszervezői, a sportfelelős Csajka és a bulifelelős Ösztrosokk is. A két évvel ezelőtti Lifthez képest újdonság az erős képzőművészeti vonal, a játékok, valamint a nemzetközi jelenlét, ami a közép-európai aktivista és filmes kerekasztal mellett mutatkozik majd meg…

Pride.hu: Hárman vagytok szervezőként feltüntetve. Azon túl, hogy ti vagytok a Labrisz Egyesület ügyvivői, ez jelent valamiféle munkamegosztást is?

Judit: Igen, jelent. A fesztiválon megjelenő programok szervezését felosztottuk egymás között. Azt gondolom, hogy ez a felosztás nagyon jól sikerült, mindenki a karakteréhez és eddigi tapasztalataihoz passzoló feladatkört kapott. De egy fesztivál szervezése elég összetett folyamat, ami sok háttérmunkát is igényel, amelyek nem közvetlenül a programok létrejöttéhez kapcsolódnak, hanem például a fesztivál zökkenőmentes, lefolytatásához, a megfelelő hirdetéshez stb. Éppen ezért a programok szervezésén felül ezeket a feladatokat is folyamatosan koordinálni és felügyelni kellett, kell. Az elmúlt hónapokban rendszeresen több emberrel dolgoztunk együtt a design, weboldal, fordítás... stb. kapcsán. Fontosnak tartom elmondani azt, hogy ezeken a feladatokon nagyrészt önkéntesek dolgoztak, akik ingyen, pusztán lelkesedésből segítettek nekünk.

pride.hu: A filmes válogatás nagyon „up-to date”-nek tűnik. Mi alapján döntöttétek el, hogy ezeket a filmeket vetítitek?

Mari: Most májusban voltam Zürichben, a 10. Pink Apple filmfesztiválon, ahol a mi (Budapesti Leszbikus Filmbizottság - a szerk.) legutolsó filmünket, A Fásli, a zokni és a szőr címűt is vetítették. Itt láttam az idei LIFT nagyfilmjét is, a Tűzliliomok-at, ami most utazik szerte a világban fesztiválról fesztiválra. De itt kaptam a fülest is, hogy a svájciak már megcsinálták a saját leszbikus történelmüket feldolgozó dokumentumfilmjüket. Mivel amúgy is a dokumentumfilmek állnak hozzám közel, és tervezzük majd a mi leszbikus herstory-nkat is vászonra vinni..., hát felvettem a kapcsolatot a rendezőnővel. Vadmacskabál címmel vetítjük majd ezt a közel másfél órás(!) dokumentumfilmet. Itt szeretném megjegyezni, hogy eljön a fesztiválra Doris Senn is, aki nem csak a Pink Apple főszervezője immár 10 éve, de a svájci leszbikus mozgalom egyik papnője is! Az I. LIFT-re ő is segített filmeket beszerezni, vele a nemzetközi kerekasztalon lehet majd találkozni. A többi filmet - Mama, Szerelemtől sújtva - a talán leghíresebbnek mondható San Franciscó-i Frameline (lmbt filmfesztivál) katalógusából néztem ki. A Cigó címmel vetített dogmafilmet pedig az egyik fiatal, lelkes tagunk ajánlotta a figyelmembe.

Pride.hu: A kiállító nevek közt van olyan, akiről már hallottam, de jó látni, hogy vannak újak is!

Judit: Igen, vannak. És ennek nagyon örülünk. Ha őszinte akarok lenni, akkor meg kell, hogy mondjam az elején nem számítottam ennyi kiállítóra. Összesen 11 alkotó fog megjelenni az idei Liften a munkáival. Név szerint: Nyirő Anita, Szilágyi Lenke, Korolovszky Anna, Lovász Ági, Szabó Évu, Szabó Judit, Kocsis Zita, Zeusz, Lovas Nagy Anna, Fábián Évi. Az új nevek között kell megemlíteni Nyirő Anita, Lovász Ági, Szabó Évu nevét, akik ilyen típusú fesztiválon most először fognak megjelenni. Nagyon remélem, hogy ez egy folyamat kezdete, és többször láthatjuk még őket. A kiállítás 4 részből fog állni. Nyirő Anitának és egy meglepetés művésznőnek lesz külön kiállítása, illetve lesz egy csoportos kiállítás, és lesz egy vetítés is. A vetítést, mint megmutatkozási formát a kényszer szülte. Sajnos nincs annyi kiállító felület, hogy ennyi alkotónak külön kiállítást rendezzünk, éppen ezért azokat a munkákat, amiket nem tudunk kirakni, projektorral fogjuk folyamatosan vetíteni az egyik fő falfelületre.

Pride.hu: Ha már az ismertségnél tartunk, miért épp Enyedi Ildikó és Bárdos-Deák Ági nyitja meg a fesztivált, illetve a kiállítást?

Anna: Tehetséges, hiteles és nyitott szellemű női alkotót vagy közéleti személyiséget kerestünk megnyitónak. Nagyon örültünk, amikor Enyedi Ildikó elfogadta a felkérést, úgy gondoljuk, ő megtestesíti ezeket az értékeket, és ezzel erősíti a fesztivál mondanivalóját és presztízsét is. Bárdos-Deák Ági neve ugyancsak fogalom az alternatív kultúra világában, az ő jelenléte is hozzátesz egy erőteljes színfoltot az esemény karakteréhez.

Pride.hu: Szerintetek hányan jönnek el a Merlinbe? Egyáltalán gondoltatok-e például arra, hogy a felvonulókat ért atrocitások valakit esetleg visszatartanak attól, hogy eljöjjön?

Mari: Én nagyon remélem, hogy nem! Persze bennünk is felvetődött ugyanez, éppen ezért felvettük a kapcsolatot egy őrző-védő céggel. A Merlin bejáratánál végig a fesztivál ideje alatt egy biztonsági őr segít majd nekünk abban, hogy ne jöjjenek be illetéktelenek, este 10-től pedig, amikor is a buli kezdődik, még két őr fog majd a Merlin Gerlóczy utcai kapujánál ránk vigyázni egészen másnap reggel fél 6-ig. És a rendőrségnek is szólunk, hogy tudjanak az eseményről.

Pride.hu: Sok sikert, valamikor napközben mi is benézünk! Tényleg, pasik bejöhetnek?

Anna: A műhelyek és az esti buli kivételével minden program nyitott a pasiknak is, úgyhogy szeretettel várunk mindenkit!

A II. LIFT teljes programja: labrisz.hu/lift2007

LIFT-trailer (by Budapesti Leszbikus Filmbizottság)

Forrás: pride.hu


Adományozás

Programnaptár

altszoveg