III. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja

III. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja
Merlin Színház, 2008. szeptember 12-13.

Idén már harmadszor LIFTezhetünk a Leszbikus Identitások Fesztiválján, amely ezúttal közel másfél napos lesz. Szeptember 12-13-án, a tavaly már belakott Merlin Színház összes termeiben igen gazdag programban lehet részünk: Nézhetünk leszbikus témájú filmcsemegéket, műhelyekre és beszélgetésekre ülhetünk be, gyönyörködhetünk leszbikus képzőművészek (többek között Szilágyi Lenke, Kyra Sator, Lovas Nagy Anna) munkáiban, hallgathatunk Piaf- és Karády-dalokat, nézhetünk azonosnemű versenytáncosokat, játszhatunk a Csajkával, koncertezhetünk a Nemjucival és a Manna Groove-val, végül pedig hajnalig bulizhatunk az Ösztrosokkal.

A filmek leszbikus közösségekről, kapcsolatokról, alkotókról szólnak szerte a világban Amerikától Japánig, köztük a többszörös díjnyertes „Icipici Cici Bizottság”, k.d. lang koncertfilmje, dokufilmek egy százéves detroiti nőmozgalmár életéről, színesbőrű leszbikus dzsessztrombitásokról, egy leszbikus avantgárd cirkuszról, orgazmus-ismeretekről, valamint most lesz egy vadonatúj magyar dokumentumfilm ősbemutatója is, mely a „gyerekvállalás leszbikus kapcsolatban” témát örökíti meg. A műhelybeszélgetések idén a leszbikus nemi szerepek és a leszbikus reprezentációk témáit járják körül: szó lesz a múltbeli (vagy nem is csak múltbeli?) butch és femme szerepekről, illetve arról, hogy hogyan közvetít minket a média, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ne „úgy” tegye. Meglepetéseket tartogathat a „Nők és (hit)vallások” kerekasztal. Csemege lesz Gobbi Hildáról beszélgetni a meghívott pályatársakkal, és izgalmasnak ígérkezik az Irodalmi Centrifuga különkiadása is, melyben a 21. századi láthatatlan leszbikus narratívákról, határ-identitásokról lesz szó.

A fesztivált Csákányi Eszter nyitja meg szeptember 12-én, pénteken 18 órakor.

A rendezvény mindenki számára nyitott, nemtől (a bulit kivéve, ahová csak nőket várunk), kortól és szexuális orientációtól függetlenül!

Indul a Máternoszter…

Részletes program


altszoveg