LIFT = Leszbikus Identitások Fesztiválja, 2005. Interjú a szervezőkkel

2005. október 29-én, szombaton olyan program lesz a Kultiplexben, amilyen még nem volt eddig Magyarországon. Egy egész napon keresztül, reggel 9-től éjfélig leszbikus filmek, reggelizés, kiállítás, felolvasás, vásár és beszélgetések folynak majd, talán még a csapból is, de több helyiségben garantáltan. Erről az eseményről kérdeztük a Labrisz Leszbikus Egyesület tagjait és a LIFT két oszlopos szervezőjét Borgos Annát és Katrin Kremmlert.

Honnan jött ötlet megszervezni egy külön leszbikusoknak szóló fesztivált? 
Anna: Nekem már régóta motoszkált a fejemben egy kifejezetten leszbikus nőknek szóló sokszínű kulturális fesztivál terve, de mostanra érlelődött meg az elhatározás, és lett elég anyagi és emberi kapacitás ahhoz, hogy belevágjunk. 
Katrin: És mert külföldön olyan jók ezek, és nagyon kevés itt a női tér, a kifejezetten nőknek szóló programok.

Miért van erre szükség? 
Katrin: „Szükséges” vagy nem, mindenképpen jó ha van. 
Anna: Ugyanazért, amiért legalábbis egyelőre szükség van például Labrisz-estekre, leszbikus bulikra, női kávézóra. Úgy tűnik, hogy vannak sajátos leszbikus szükségletek és nőknek többet mondó alkotások. Szóval nem szeparatista meggondolásból szerveztük meg ezt a fesztivált, hanem egy kreatív, megerősítő női tér megteremtése és bemutatása céljából, egyrészt a leszbikus alkotók, másrészt a közönség oldaláról. A leszbikus kultúra, ha van ilyen, és a leszbikus nők még mindig meglehetősen láthatatlanok, ezen is szeretnénk változtatni a fesztivál segítségével. Szerintem nagyon megerősítő lehet egy napot leszbikus nők és művek között tölteni a maguk sokféleségével. Ezért is szerepel a névben a leszbikus identitásOK. Nem gondoljuk, hogy a leszbikusság valami homogén, egyhúrú dolog, de fontos része az identitásnak. Főleg a társadalmi megítélés teremthet közösséget, szolidaritást egymástól nagyon különböző leszbikus nők között.

Van-e külföldi példa a szervezők előtt? 
Katrin: Igen! Leszbikus fesztivál például a Cineffable Párizs, Lesbenfilmfestival Berlin, El Be Fest Bratislava és a Ladyfestek mindenhol. A vegyes meleg fesztiválok is nagyon jók szoktak lenni, mint a Pink Apple Zürich, Pink Screens Brüsszel, Frameline San Francisco... Mi most a LIFT Budapesten egyszerűen egy közösségi eseményt akarunk, ahol az emberek összejönnek, beszélgetnek, együtt tölthetnek egy jó kis napot. 
Anna: Én pedig egy hasonló fesztiválon, a prágai Aprilfesten jártam többször is, ami egy leszbikus-feminista rendezvény, színes és színvonalas programmal, jó hangulattal. Tavaly voltam a bécsi Ladyfesten is, az egy kicsit más jellegű fesztivál, de szintén nagyon rokonszenves: sokféle „alternatív” közösség találkozik, punkok, zöldek, feministák, leszbikusok. Ezt például szívesen látnám itthon is, csak itt persze mások és sokkal kialakulatlanabbak az aktivista hagyományok.

Mekkora érdeklődésre számítotok? 
Anna: Nagyra! Remélem. Még persze sok a szerveznivaló, és most kezdődik majd a hirdetés, amit intenzíven és ügyesen kell koordinálni, csinálni. A napokban lesz kész a programfüzet, ezt is minél több helyre eljuttatjuk. 
Katrin: Jól tele legyen a Kultiplex. Párszázan beférnek. Egyébként ez nem a bizniszről szól, ha sokan jönnek örülünk, ha kevesebben jönnek akkor is, mert nekünk nem a belépő szedése a lényeg, nem ezért csináljuk, hanem az a lényeg, hogy jó legyen a hangulat, az emberek ismerkedjenek, beszélgessenek, szórakozzanak. Úgy tudjunk, hogy egy csomóan feljönnek majd vidékről, ennek nagyon örülünk, mert többnyire pestiek vagyunk, viszonylag keveset tudunk a vidékiekről, és itt az ideje, hogy kiépítsük az országos leszbikus hálózatot. Erről külön workshop is lesz Leszbikus lefedettség címmel. A rendezvény nyitott, szerintünk fontos, hogy akit érdekel az jöjjön.

Mondjatok némi ízelítőt a programból! 
Anna: Lesz közös reggeli, sok külföldi filmpremier a világ minden tájáról, filmbizottság maraton, párkapcsolati és irodalmi műhely, vidéki leszbikusokkal beszélgetés, leszbikus herstory kiállítás, és persze buli.

Történt valami érdekes szervezés közben? 
Katrin: Ez most az első LIFT-ünk, és mint olyan, picike. Először csinálunk ilyet, önkéntes munkában, igen kevés pénzből. De ezzel hagyományt szeretnénk teremteni, és jövőre már biztosan könnyebb lesz szponzorokat találni és nagyobbra csinálni. 
Anna: Most hirtelen a finn film kiszavazása jut eszembe, amit azért gondoltunk nem pont most, az első fesztiválunkon közkincssé tenni, mert minden szépsége ellenére ötnapos depressziót okoz, vagy a fesztivál műsorfüzetébe bekerülő liftes fotó készítése a szervezőkről a liftemben.

A Lift után mikor mondanátok, hogy elégedettek vagytok, az történt, amit elképzeltetek, érdemes rendszeres programmá tenni? 
Anna: Sok érdeklődő, meghatott és feldobott leszbikusok, flörtök, jó buli... 
És szívesen látunk önkénteseket a fesztivál körüli munkálatokhoz (filmfordítás, szállásadás vidékieknek, jegyszedés). Jelentkezni lehet a labrisz@labrisz.hu e-mail címen.

A LIFT teljes programja itt olvasható: http://labrisz.thewst.com/esemenyek/lift_fesztival


Adományozás

Programnaptár

altszoveg